En del människor har tydligen fruktansvärt svårt att förstå och acceptera att vissa hundar gillar att pipa i vissa situationer. Alla kloka hundar vet förstås att det är den bästa sortens människor. Ju mer människorna ogillar att höra pip desto mer motiverade blir de att göra vad som helst för att undvika att deras hund piper.
Om din människa inte är tillräckligt motiverad från början måste du bygga upp hennes motivation. Det gör du såklart genom att pipa. Och pipa. Och pipa ännu mer. Ju högre motivation desto lättare blir nämligen människan att träna.

Om du har turen att vara en lydnadshund har du troligtvis en människa som har absolut noll tolerans när det gäller pip. Man får nämligen inte låta det allra minsta på lydnadstävlingar. Enligt vad jag läst på olika bloggar på senare tid får man tydligen inte ha roligt överhuvudtaget när man tävlar i de högre lydnadsklasserna..?
Agilityhundar tillåts ofta låta betydligt mer. Vi får skälla och gapa hur mycket vi vill både på träning och tävling. Därför är jag förstås alltid knäpptyst på agilitybanan. Det är ju helt meningslöst att föra oväsen om det inte leder någonstans. Tycker jag iallafall. Däremot tycker de flesta människor att det är fruktansvärt irriterande om man piper medan man väntar på sin tur i buren. Där finns den verkliga möjligheten att tjäna något på att pipa. Jag har till exempel tränat min matte att aldrig tvinga mig att vara i en stängd bur medan andra hundar tränar. Hon vet att om hon stänger luckan kommer jag inte bara att pipa lite. Jag kommer att skrika hål i huvudet på henne. Därför lämnar hon alltid luckan öppen. Och så måste hon komma ihåg att belöna mig väldigt mycket hela tiden, för att jag är så duktig som stannar kvar i buren. Genialt eller hur?

Om du bor nära Göteborg och behöver få lite hjälp på traven för att komma igång med träningen av din människa kan du skicka henne på den här Pip-föreläsningen som Canis Göteborgsavdelning arrangerar den 12 april.